Moka Express – inceputurile culturii moderne a cafelei

Desi modernul si tot ce e in voga sunt astazi cautate atunci cand vine vorba despre achizitii menite sa ne asigure cafeaua de zi cu zi, Moka makerul ramane in continuare una dintre modalitatile preferate de preparare a cafelei pentru cafegii cunoscatori. Aparut in 1933 in Italia si produs pentru prima data la scara industriala de catre compania Bialetti, vasul pentru prepararea cafelei tip Moka este, prin morfologia sa dar si prin calitatea produsului finit pecare il aduce in fiecare dimineata in ceasca a milioane de Europeni si Sud americani in special, un simbol al epocii moderne a cafelei, reprezentat si prezentat cu mandrie in marile muzee de design si arta industriala din intreaga lume.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                Cafeaua preparata la Moka pastreaza calitati de gust si aroma impecabile si ramane una dintre metodele favorite de preparare a cafelei acasa. De altfel istoria crearii si promovarii pe piata a acestui produs este strans legata de modernitate si de trecerea de la consumul decafea in cafenele specializate, tipica secolului al XIX-lea, la consumul alternativ de cafea si in intimitatea caminului, la micul dejun sau dupa-amiaza alaturide o carte buna.

                Alfonso Bialetti ca si Luigi Lavazza este unul dintre antreprenorii de succes ai Italiei interbelice. In momentul incare incepe productia lui Moka Express, in 1933, economia Italiei nu inregistrase progrese extraordinare. Intr-o perioada culminanta a revolutiei industriale, in care industria de prelucrare a metalelor era un must in ceea ce priveste o economie de succes, Bialetti vine cu o idee inovatoare si propune crearea unui cuplu ce se va dovedi de succes: aluminiu si cafea. Masinile Moka Express sunt confentionate din aluminiu, au un design unic si inconfundabil  si inregistreaza inca un succes nebun in lumea cafegiilor. In Italia astazi 9 din 10 case detin o masina Moka Express.

BialettiDupa pantentarea si punerea in vanzare a noilor sale masini de preparat cafea, fabrica Bialetti adauga in 1953, cand incepe productia in masa acestora , mascota realizata de Paolo Campani, care este de fapt caricatura a fiului lui Alfonso, Renato. Micile bijuterii ce prepara cafea se gasesc si astazi in comert si se diferentiaza de reproducerile si imitatiile ce le-au precedat creatia prin mica mascota reprezentandu-l pe bonomul domn mustacios in costumul sau chic cu pantaloni dungati si frac. Concomitent cu trecerea la productia de masa, strategia de marketing a lui Moka Express se modifica, apar in paralel cu afisele publicitare, primele spoturi publicitare televizate.

       O data cu introducerea pe piata a lui Moka Express, incepe practic ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de cultura italiana a cafelei. Desi espressoarele devin din ce in ce mai populare pe piata din Romania din ratiuni de profit, trebuie sa stiti in calitate de cafegii cu pedigree ca adevarata cultura italiana a cafelei incepe in egala masura acasa, nu numai in barurile si cafenelele unde barista experimentati prepara espresso-uri la parametri optimi si dau reprezentatii cu adevarat splendide de Latte Art.  Moka Express este in continuare modalitatea preferata de preparare a cafelei in casele italiene si constat cu surprindere si bucurie faptul ca si piata din Romania devine deschisa vizavi de acest produs. Daca la nivel de cafenele- baruri, deci in lumea de afara, e foarte agreabil sa te bucuri si delectezi cu spectacolul prepararii  unui espresso sau cappuccino la un espressor manual profesional, in intimitatea propriei case nimic nu este comparabil cu savoarea unei cesti de cafea preparata la batranul Moka.

Leave a comment

Filed under Cafea și tehnici de preparare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s