Cum preparam cafeaua dupa reteta clasica italiana?

Chiar daca sunt inventatorii espressor-ului si implicit cei mai vechi consumatori de espresso, italienii prepara cel mai des in propriile case cafea dupa reteta veche ce utilizeaza aparatul Moka. Acest aparat, ca si espressorul este o inventie italiana si are la baza aceleasi principii de functionare ca primele espressoare aparute la inceputul secolululi trecut. Apa transformata cu ajutorul focului in abur trece prin sita ce contine cafea iar in partea de sus a aparatului se obtine bautura magica pe care atatia dintre noi o iubim. Noi am incercat sa preparam cafeaua dupa reteta traditionala si ne-am descurcat foarte bine. Trebuie sa recunoastem totusi ca am utilizat atat aparate cat si cafea de cea mai buna calitate. Ceea ce va dorim si voua daca vreti sa va bucurati zilnic de cea mai buna cafea.  Iata in cativa pasi simpli cum am preparat noi o cafea italiana:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ce avem nevoie? In primul rand de un aparat Moka – al nostru este un Bialetti pentru o singura portie de cafea. Apoi de cafea de cea mai buna calitate, 100% Arabica. Noi am ales cafea proaspat prajita Columbia Supremo de la Papa Jacques. Este o cafea de origine, delicate si cu o aroma particulara.

Un alt secret important este sa rasniti boabele exact inainte de prepararea bauturii. Pentru aceasta aveti nevoie de o rasnita musai cu cutite conice din ceramic. Varianta cea mai buna pentru noi a fost rasnita manuala Hario Skerton, cu care am obtinut un macinis indeajuns de fin si uniform.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dupa rasnirea cafelei, umplerea aparatului cu apa in compartimentul de jos si punerea pe foc, este nevoie intr-adevar de putina rabdare pana masina atinge temperatura si presiunea necesare…Cand acest lucru se intampla, se produce minunea…

445

…iar rezultatul final a fost unul cu adevarat deosebit: o cafea cu o usoara aroma de ciocolata amaruie, densa, moderat de tare si care ne-a facut ziua mai buna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 Comments

Filed under Cafea și tehnici de preparare

4 responses to “Cum preparam cafeaua dupa reteta clasica italiana?

  1. don luciano

    Voi cand puneti cafeaua o presati in acel locas?

    • Cos

      Da, de obicei presam cafeaua chiar si atunci cand o preparam la Moka. Recomandam acest ” truc” deoarece cu cat masa de cafea este mai compacta cu atat extractia bauturii finale este mai reusita.

  2. chetiv

    Procedeul este de fapt un compromis, prin care poti bea o cafea (nu as numi-o espresso), reducand costurile la minim. De ce zic ca e compromis? Metoda de extractie prin presiunea aburului se regasea pe primul model de aparat de cafea, inventat de Luigi Bezzera prin anii 1900. Cafeaua rezultata, datorita aburului foarte fierbinte, era acra si cu gust de ars. Lafel este si cea preparata cu procedeul Moka. Nu este cea mai buna cafea, dar avand in vedere pretul aparatului este acceptabila (compromis).
    Procedeul de extractie prin forta aburului se mai regaseste inca pe aparatele contemporate ieftine, de pana in 150-200E.
    Procedeul cel mai bun de extractie al cafelei espresso presupune impingerea apei cu o anumita presiune si la o anumita temperatura (dar sub temperatura de fierbere), metoda prin care sa nu se altereze gustul cafelei si sa se pastreze caracteristicele acesteiea. Cafeaua rezultata nu mai are nici gustul acru si nici nu mai este arsa, este cremoasa si cu arome puternice.
    Cu certitudine, foarte multi nu au termen de comparatie intre cele doua cafele, pentru ca nu au avut ocazia sa bea un espresso preparat prin metoda moderna. Eu am un aparat Bezzera BZ10, pe care l-am cumparat de afara, dar care acum se gaseste si in tara.

    • Cos

      Cafeaua preparata la aparatul Moka dupa reteta clasica italiana nu este espresso bineinteles, deci nu este recomandata fanilor impatimiti ai espresso-ului. Daca vorbim despre extractie si compusii chimici organici existenti in cafea, cel mai bun procedeu de preparare este espresso, iar daca espressorul la care realizam extractia este unul foarte bun asa cum este Bezzera al dumneavoastra cu siguranta veti savura in fiecare zi un espresso preparat ca la carte.:) Eu am avut ocazia sa experimentez si sa invat sa fac extractii satisfacatoare pe un Lelit Pl042 EM si in continuare ma declar sustinatoare declarata si consumatoare predominant de espresso. Insa si metodele clasice de preparare a cafelei au farmecul si aroma lor…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s