Cafeaua columbiana – o cafea pentru cafegii cu stil

Cafeaua de origine din Columbia este considerata de multi cunoscatori parte a “sfintei treimi a cafelelor” alaturi de cafeaua din Kenya si cea din Etiopia. Multa vreme cafeaua columbiana a fost considerata sinonimul perfect pentru cea mai buna cafea. Iata de ce, datorita particularitatii sale de aroma si corpozitate dar si datorita istoriei sosirii plantei de Coffea Arabica in Columbia, cafeaua columbiana merita un articol pe blogul nostru.

Colombian Coffee

Istoricii oferta date conform carora arborele de cafea ajunge prima data in Columbia la sfarsitul secolului al XVII-lea adus din Europa de catre iezuiti. In secolul al XVIII-lea apar primele atestari documentare referitoare la cultivarea cafelei in lunca raului Orinoco. Perioada de maxima inflorire a comertului cu cafea se desfasoara in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand Columbia devine principalul furnizor de cafea al Statelor Unite. Evolutia calitativa si cantitativa a cafelei columbiene a urmat de atunci o panta ascendenta astfel ca in 2011, Columbia ocupa locul trei in clasamentul principalilor producatori de cafea dupa Brazilia si Vietnam.

Particularitati_Columbia

Despre cafeaua columbiana trebuie sa stiti ca este majoritar importata de SUA, Germania, Franta si Italia – aceste patru tari utilizand-o cel mai des in amestecurile pentru espresso sau in varianta pura, de origine. Cele mai apreciate cafele columbiene sunt asa numitele cafele de ferma, care provin de la producatorii mici ce isi au plantatiile in axa columbiana de plantare a cafelei ce contine urmatoarele regiuni: Popayan Cauca, Huila San Augustin, Antioquia, Medellin, Quindio, Armenia, Santander, Bucaramanga, Magdelena Sierra Nevada si Nariño. Dintre toate regiunile columbiene de cultivare a cafelei, cea mai populara este Medellin iar varietatile de Arabica cele mai raspandinte sunt Bourbon si Caturra. Particularitatea cafelei columbiene consta in marimea boabelor de cafea (boabe mari) in omogenitatea sau echilibrul perfect intre aciditate, aroma, corp si dulceata. Cafeaua de origine din Columbia este o cafea cu note finale de ciocolata si cacao, o cafea densa, plina, ce poate fi preparata la ibric sau espressor cu sanse egale de a obtine rezultate excelente. Chiar daca este o cafea 100% Arabica, extractia la espressor are o crema densa ce face din cafeaua columbiana o baza perfecta si pentru cappuccino.

3 Comments

Filed under Cafea și tehnici de preparare

3 responses to “Cafeaua columbiana – o cafea pentru cafegii cu stil

  1. Foarte adevarat… din pacate astazi cafeaua columbiana are un pret descurajator.😦

    • Cos

      Noi am gasit o cafea columbiana proaspat prajita la un raport calitate-pret satisfacator. Intr-adevar mai mare decat al cafelei care se gaseste in mod normal in supermarket dar cred eu ca merita efortul pentru a savura zilnic o ceasca de cafea de calitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s