Un desert perfect pentru cafea

Numit in limba turca Lokum si in limba araba Rahat al-hulqum (tradus prin desfatare sau confort al gatlejului), rahatul turcesc este o delicatesa orientala traditionala, care completeaza perfect o cafea preparata tot dupa moda turceasca la ibric, dar si un post-modern espresso preparat ca la carte.

Rahat_Turcesc_cu_Trandafiri

           Ali Mihiddin Haci Bekir Efendi este cel care a inventat reteta clasica pentru acest desert. In 1776 Bekir Efendi isi deschide la Istanbul primul magazin cu delicatese ce comercializeaza si lokum preparat din miere sau melasa, faina de grau pe post de agent de inchegare si apa de trandafiri, coaja de lamaie si mandarine pentru aroma.

Bekir-Effendi_inventatorul_rahatului

             In secolul al XIX-lea acest desert se raspandeste in Europa de Vest iar in anglia devine o delicatesa preferata de majoritatea caselor de nobili deschise vizitatorilor pentru ceaiul sau cafeaua de la ora 5. Cu timpul, reteta lui Bekir Efendi a fost perfectionata, pastei realizata din zahar si un agent de inchegare adaugandui-se migdale, fistic sau nuci si o varietate de arome in afara de cele clasice. Astazi rahatul turcesc sau lokumul este trecut in lista de atractii culinare pe care oricare turist trebuie sa le experimenteze o data ce viziteaza Orientul.

Rahat_Turcesc_cu_Fistic

Leave a comment

Filed under Cafea și tehnici de preparare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s