Cum sa alegem cea mai buna cafea?

Preferinta pentru espresso, cafeaua la ibric, la filtru, moka sau la presa franceza este una care tine de obisnuinta, de stil, de personalitatea fiecaruia. Preferinta pentru o anumita cafea, pentru un anumit brand, tine de gustul cu care ne-am obisnuit sau de foarte multe ori tine de starea pe carea am avut-o prima data cand am gustat respectiva cafea. Evolutia este tipica speciei umane, sta in materialul nostru genetic sa evoluam de-a lungul existentei noastre efemere ca si varsta, ca si intelect, ca si gusturi si preferinte, ca si spirit. Iata de ce si in materie de preferinte pentru cafea este necesar ca la un anumit moment dat sa ne rafinam gusturile si sa fim dispusi sa invatam lucruri noi spre binele si fericirea noastra. Fericirea se afla in lucrurile marunte! Iata o zicala de care ne ciocnim la fiecare pas. Si chiar asa este, fericirea se gaseste in lucrurile mici, in detalii carora de multe ori nu le acordam nicio importanta, in nuante, in griuri, in luminile difuze, intr-un cuvant, in miile de gesturi, fapte, ganduri si ritualuri cotidiene.

ceasca_Cafea

Pentru cafegii, cafeaua este in mod clar o obisnuita cotidianta si unul dintre aceste lucruri marunte din care este musai sa gasim fericirea. Iata de ce, spre fericirea noastra, este bine sa ne informam, sa degustam si sa experimentam diferitele tipuri de cafea si moduri de preparare a acesteia pentru a ne da seama ce ne place, ce nu ne place si din ce cauza avem respectivele preferinte. Cafeaua, ca oricare alt aliment sau produs de rasfat pentru trupul si spiritul nostru, trebuie aleasa, selectata si preparata astfel incat sa ne putem bucura in totalitate de particularitatile sale de gust, aroma si savoare si de proprietatile sale benefice organismului uman.

Photo_Cafegii_colaj12

Din acest motiv trebuie sa abandonati preconceptia firmei, a brandului, si sa va lasati ghidati in alegerea cafelei perfecte dupa simturile voastre, dupa gustul personal si dupa povestea fiecarei cafele. O cafea nu este buna pentru ca se cheama intr-un anumit fel, pentru ca are un anumit ambalaj frumos colorat sau beneficiaza de un spot publicitar impecabil la TV ( a nu se intelege ca opinia noastra este ca nicio cafea de brand nu este buna ).

O cafea este 100% Arabica sau combina in diferite proportii boabe de Arabica si Robusta, are o aciditate pronuntata sau medie, este mai amara sau mai putin amara, este prajita mediu sau intens, are o aroma de nuci, ciocolata sau citrice, este mai aspra sau mai suava in functie de soi si de regiunea in care este cultivata (in functie de origine). Acestea sunt particularitatile pe baza carora trebuie sa selectati tipul de cafea care va place cel mai mult. O cafea buna iese impecabil atat la ibric cat si la filtru, espressor, moka sau presa franceza.

Ferma_cafea

Cautati in fiecare cafea povestea din spatele cestii. Exista sute de maini si mii de ore de munca ce sustin aroma si savoarea bauturii magice din ceasca. Familii de fermieri din tata in fiu din Brazilia, Columbia, Indonezia sau Etiopia au plantat, ingrijit si cules roadele plantei de cafea. Tot ei au decojit mecanic fructele, dand la iveala boabele verzi care au fost spalate si uscate bine inainte de a fi depozitate in saci si trimise catre prajitorii industriali sau micii prajitori.

Prajirea_Cafelei

Pe umerii prajitorilor apasa cea mai mare responsabilitate vizavi de produsul din ceasca noastra, ei sunt cei care prin tehnica de prajire si combinarea si controlul aromelor, pun in valoare sau compromit munca tuturor celorlalti implicati in acest proces titanic ce are drept scop final fericirea noastra si rasfatul cotidian. Ascultati povestile si increde-ti-va in cei care le cunosc si sunt dispusi sa vi le impartaseasca si voua. Daca intr-adevar este una dintre micile placeri ale vietii, aducatoare de fericire si voie buna, cafeauna merita sa fie degustata si savurata de fiecare dintre noi cu constiinta faptului realizat impecabil si cu recunostinta fata de natura si fata de ceilalti actori implicati in desavarsirea magiei din ceasca diminetilor noastre.

Leave a comment

Filed under Cafea și tehnici de preparare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s