Spune-mi ce rasnita folosesti ca sa-ti spun ce fel de cafegiu esti

Exista un proverb care spune ca haina il face pe om. Extrapoland in universul cafelei aceasta zicala, putem afirma cu certitudine ca rasnita il face pe cafegiu. Rasnita de cafea este pe buna dreptate considerata cea mai importanta componenta din aresenalul unui cafegiu cu pedigree, bineinteles, dupa cafeaua de calitate si aleasa cu grija, de preferinta de la un prajitor independent care la randul sau isi selectioneaza originile si amestecurile cele mai bune.

rasnita_cutite_conice

Rasnitele cu cutite conice sau plane care zdrobesc boabele de cafea pe acelasi principiu dupa care se macina cerealele la moara sunt considerate optime. Spre deosebire de rasnitele cu lame (rasnitele clasice cu care la noi se rasneste si zaharul) care sectioneaza boabele de cafea schimbandu-le temperatura si neasigurand un macinis uniform, rasnitele ce au cutite conice sau plane asigura un macinis uniform, nu incalzesc cafeaua si nici nu-i schimba proprietatile si particularitatile de aroma si savoare.  Astfel de rasnite se gasesc atat in varianta manuala cat si in cea electrica. Pentru acasa noi le recomandam pe cele manuale, cu cutite conice si care pot macinat o varietate la fel de mare de granulatii ca si rasnitele electrice cu reglaj micrometric (fara trepte de macinare).

rasnita_manuala

In functie de metoda utilizata in prepararea cafelei, gradul de macinare poate varia de la extrem de fin la mediu grunjos. Cafeaua fin macinata, similara ca si textura cu zaharul pudra se foloseste pentru prepararea cafelei la ibric, dupa reteta traditionala. Cafeaua pentru espresso trebuie rasnita putin mai grunjos, uniform si astfel incat extractia bauturii sa se realizeze in maxim 29 de secunde, curgerea sa fie uniforma si totusi lina. Pentru Moka, presa franceza sau filtru este nevoie de un macinis mai grunjos, similar cu cel al malaiului de porumb.

Espresso_Grind

Este bine sa tineti cont atunci cand stabiliti gradul de macinare la rasnita de faptul ca o cafea mediu prajita are nevoie de un grad de macinare mai spre fin, boabele fiind mai tari, in timp ce o cafea dark, intens prajita este casabila si din acest motiv are nevoie de un grad de macinare mai spre grunjos. Oricum, de fiecare data cand schimbati tipul de cafea utilizat este recomandat sa modificati setarile de macinare ale rasnitei pentru ca fiecare soi si fiecare reteta de amestec si prajire sunt diferite.

Dupa cum vedeti si rasnirea cafelei este o arta in sine care vine sa desavarseasca si sa implineasca o cafea aleasa cu grija pentru a va aduce in ceasca un strop de fericire.


Leave a comment

Filed under Cafea și tehnici de preparare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s